Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
A MEAT legfrissebb hírei
 • What is the role of GLP-1 RAs in the current landscape of incretin therapies for T2D?

  26th January (Tuesday) - 4:00 PM CET 

  Register and join an interactive discussion to explore the role of GLP-1 RAs in the current landscape of incretin therapies for type 2 diabetes.

  Speakers: Dr. Boris Draznin and Dr. David D'Alessio

  Register for the webinar

   

   

  Szakmai 2021.01.21. 00:00
 • A 2021-es BIF7 (Budapesti Immunológiai Fórum) 2021. február 11-13. között online formában kerül megrendezésre.

  Tisztelt Kollégák!

  2009-ben indítottuk útjára a kétévente megrendezésre kerülő Budapesti Immunológiai Fórumot (BIF). A BIF tanfolyamok célja a klinikai immunológia megértéséhez nélkülözhetetlen immunológiai alapfogalmak és az immunmoduláció különböző módszereinek áttekintése. A rendezvényeinket követően számos pozitív vélemény érkezett, sokan jelezték, hogy várják a következő BIF-et, amit immár hetedik alkalommal, örömmel szervezünk meg 2021-ben.

  Az immunológia rohamos fejlődése bőségesen kínál témát, amelyek tárgyalásához nemzetközileg elismert szakembereket kértünk fel. A BIF7 témái: az immunológiai alapfogalmak áttekintése; tumorimmunológia, gyógyszerinterakciók az immunológiában, célzott terápiák biztonságossága, differenciáldiagnosztika; immunológiai kórképek patogenetikai és terápiás újdonságainak áttekintése, EULAR ajánlások, védőoltások, interdiszciplináris immunológia (bőrgyógyászat,  hematológia, klinikai immunológia, infektológia, kardiológia, nefrológia, neurológia, pulmonológia, reumatológia, szemészet). Áttekintjük a COVID fertőzés legújabb immunológiai vonatkozásait is.

  Szeretettel várunk minden érdeklődő kollégát!

  További részletes információk a rendezvény honlapján

  Előzetes programtervezet 

  Nagy György
  Németh Tamás
  Géher Pál
  szervezők

   

  Szakmai 2021.01.16. 00:00
 • A MEAT tájékoztatója a Pfizer-BioNtech vakcinával történő védőoltásról

  Magyarországon 2020.12.26-án megkezdődött a COVID-19 elleni Pfizer-BioNtech mRNS vakcina (Comirnaty) alkalmazása. A vakcina messenger (hírvivő) RNS-t (mRNS-t) tartalmazó, aktív immunizálásra javasolt védőoltás, ami hatékony a SARS-CoV-2 vírus által okozott COVID-19 fertőzés megelőzésére.

  Magyarországon a Pfizer-BioNtech mRNS vakcinát 16 évnél idősebb felnőttek kaphatják meg. A Pfizer védőoltás beadásának egyetlen biztos ellenjavallata van, ez pedig a védőoltás alkotórészeire vonatkozó súlyos allergiás (anafilaxiás) reakció. Amennyiben az első oltás során az oltóanyaggal vagy valamely összetevőjével szemben súlyos allergia lép fel, a második vakcina nem adható be.  Akut, lázzal járó megbetegedés alatt a védőoltás szintén nem adható, az oltás csak az akut tünetek lezajlása után engedélyezett.

  Minden más esetben a Pfizer-BioNtech vakcina alkalmazása javasolható.

  A jelenleg érvényben lévő hazai szabályozás szerint Pfizer-BioNtech mRNS vakcinával történő védőoltás nem javasolt várandós nők és szoptató kismamák részére, mivel esetükben jelenleg kevés adat áll rendelkezésre. Megjegyezzük, hogy az amerikai Betegségellenőrző Központ ajánlása szerint megfelelő mérlegelést követően még terheseknek és szoptatós anyák is megkaphatják a védőoltást.

  Az mRNS-t tartamazó oltóanyag autoimmun betegséggel élő személyeknél is biztonságos. Fontos kiemelni, hogy a pajzsmirigy egyetlen betegsége, beleértve a hiper- és hipofunkciós kórképeket, gyulladásokat,  autoimmun folyamatokat, daganatokat, sem képezi a COVID oltás kontraindikációját. Ennek részeként, az emelkedett aTPO, TG és aTG szintek sem képeznek ellenjavallatot. Ezen túlmenően az oltás minden egyéb, endokrin betegséggel élő személyeknek is javasolt, beleértve az mellékveseelégtelenség minden formáját, a hypophysis betegségeket, még a Cushing-szindrómát is.

  Hasonló szabályozás érvényes minden krónikus betegségre vonatkozóan. Fontos hangsúlyozni, hogy krónikus betegségben a COVID-19 fertőzés súlyosabb lefolyásától és komolyabb szövődményektől kell tartani, ezért a krónikus betegek, így az endokrin betegek számára is az oltás általi megelőzés különösen nagy egészséghaszonnal jár. A kontraindikációk megítélése az oltást végző orvos kompetenciája. Az endokrin betegségek tehát önmagukban nem jelentenek oltási kontraindikációt. Javasoljuk, hogy az endokrin betegek is jelentkezzenek oltásért, az oltóponton tájékoztassák az orvost alapbetegségükről és a szedett gyógyszerekről.

  Immunszupprimált betegek, illetve immunszupresszív kezelésben részesülők esetében a súlyos kórlefolyású COVID-19 fertőzés veszélye igen nagy. Noha ebben a betegcsoportban még nem áll rendelkezésükre elég adat a biztonságosságról és hatékonyságról, körükben is megfontolandó a COVID-19 elleni védőoltás alkalmazása.

  A MEAT betegtájékoztatásért felelős csapata

  Forrás:

  1. https://koronavirus.gov.hu/sites/default/files/sites/default/files/imce/kerdes-_valasz_a_pfizer-biontech_vakcinarol.pdf
  2. https://www.cdc.gov/vaccines/covid-19/info-by-product/clinical-considerations.html
  Társasági 2021.01.05. 00:00
 • Elhunyt Dr. Gláz Edit a Semmelweis Egyetem II. Belgyógyászati Klinika emeritus professzor Asszonya

  Mély fájdalommal tudatjuk, hogy mindannyiunk által tisztelt Dr. Gláz Edit, a Semmelweis Egyetem II. Belgyógyászati Klinika emeritus professzor Asszonya 2020. december 20-án elhunyt.

  Professzor Asszony nekrológja megtekinthető ide kattintva

   

  Társasági 2020.12.21. 00:00
 • MEAT év végi körlevél 2020 legfontosabb történéseinek összefoglalásáról és a következő év várható eseményeiről

  Tisztelt Tagtársunk, Kedves Kolléganő, Kedves Kolléga!

  Szokásos évi körlevelünkben – melyet tagjainknak idén utoljára postai úton is elküldünk - összefoglaljuk Társaságunk 2020. évi legfontosabb történéseit és az elkövetkező év fontosabb várható eseményeit.

  A MEAT 2020-as kongresszusának szervezési jogát Kovács László és munkacsoportja, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ II. Belgyógyászati Osztály Endokrin Részlege, a 2022-es kongresszus szervezését pedig Bertalan Rita és munkacsoportja nyerte el.

  A 2020. évi XXVIII. MEAT kongresszus Egerben, az Eger & Park Hotelben került volna megrendezésre, június 11-13. között. A járványhelyzet miatt a rendezvényt halasztani kényszerültünk, az új időpont 2021. június 10-12. A jelenlegi helyzetben még az új időpont is bizonytalan, ezért felmerült a kongresszus további halasztásának szükségessége 2021. augusztus 26-28-ra. A vezetőség állást foglalt a személyes jelenléttel megrendezett kongresszus mellett. A végleges döntést a MEAT 2021. február elejére tervezett vezetőségi ülése fogja meghozni. A programbizottság elnöke Lakatos Péter. A 2021. évi kongresszusi program kiemelt hangsúllyal törekszik a leggyakoribb endokrin kórképek (pajzsmirigy betegségek, diabetes mellitus, csontbetegségek) mélyebb áttekintésére.  A megelőző kongresszusainkhoz képest újítás, hogy Gyakorlati endokrinológia címmel párhuzamos szekciókban továbbképző jellegű előadásokra is sor kerül a fenti témakörökben. A kongresszus 18 pontra akkreditált az alábbi szakmák dolgozóinak: endokrinológus, gyermekgyógyász, nőgyógyász, belgyógyász, laboratóriumi medicina, háziorvos. Ezen felül a „Gyakorlati endokrinológia” meghallgatása szekciónként 6 kredit pontot ér, tehát mindhárom szekció meghallgatása esetén plusz 18 pont. Természetesen a szakmai program ezen kívül is gazdag és színes lesz: a radiológiai képalkotás és a kezelés technikai fejlődése éppúgy szerepel, mint az endokrinológiai ellátás gyermekkorból felnőttkorba történő átmenetének kérdései, a hypogonadismus problémái vagy az experimentális endokrinológia újabb eredményei. Mindezen szemelvényeken felül számos mini-szimpózium, poszter bemutató, jeles külföldi előadók részvételével szervezett angol nyelvű blokk, kapcsolódó bejelentett előadások színesítik a programot. Javasoljuk, hogy mindkét, fentebb jelzett időpontot jegyezze be a naptárába!

  A MEAT vezetősége 2020-ban rendhagyó módon három kollégát tartott méltónak a Magyar Endokrinológiáért Emlékérem kitüntetésre. A társaság legnagyobb elismerését egész szakmai életművükért Julesz János, Makara Gábor és Szücs János professzorok vehetik át a 2021-re halasztott kongresszuson.

  A MEAT 2020-as Ifjúsági Díját alapkutatás kategóriában Németh Kinga (Semmelweis Egyetem) „Comprehensive Analysis of Circulating miRNAs in the Plasma of Patients With Pituitary Adenomas” című közleménye, klinikai kutatás kategóriában Galgóczi Erika (Debreceni Egyetem) „Characteristics of Hyaluronan Synthesis Inhibition by 4-Methyl-umbelliferone in Orbital Fibroblasts” című munkája nyerte el. A szerzők bemutatkozására a 2021-es MEAT kongresszuson kerül sor.

  2020. november-decemberben megtartottuk a MEAT és a Semmelweis Egyetem közös rendezvényeként a 16. Endokrinológiai Továbbképző Tanfolyamot. A 48 pontra akkreditált tanfolyam előadásai 2020. december 31-ig még megtekinthetők az interneten, a szervező weboldalán.

  A MEAT tagjai igen jutányos éves tagdíjjal lehetnek az ESE tagjai, az összes ezzel járó kedvezménnyel (a részleteket ld. http://www.ese-hormones.org/membership). Az ESE támogatást nyúlt az európai endokrin szakvizsgát megszerezni kívánók számára is. Az ESE pályázatokhoz ESE-tagság szükséges, az éves tagdíj azonban megfizethető mértékű (fiatal endokrinológusoknak, PhD-hallgatóknak 10 Euro/év). Az ESE tagjai ingyenes online hozzáférést kapnak az ESE lapjaihoz, így az European Journal of Endocrinology-hoz is.

  A 2021. évi Ifjúsági Díj pályázat felhívását 2021. elején tesszük közzé.

  Felhívjuk tagjaink figyelmét, hogy az európai szakvizsga elérhető, bővebb tájékoztatást a https://www.ebeedm.eu/ honlapon találnak. A pályázati díjhoz az Európai Endokrin Társaság támogatást nyújt az arra pályázóknak:
  (https://www.ese-hormones.org/education/european-board-examination/ese-examination-grant/).

   

  Békés, Boldog Karácsonyt és Boldog Újévet kívánunk!

   

  Tisztelettel:

   

  Tóth Miklós elnök - Mezősi Emese főtitkár - Horányi János pénztáros

   

  Ipsen Pharma Hungary Kft  Medis  Merck Kft.

  Társasági 2020.12.10. 00:00
 • Megalakult a Fiatal Endokrinológusok csoportja

  A hazai Fiatal Endokrinológusok csoportja a MEAT-on belül hasonló célokkal jött létre, mint az Európai Fiatal Endokrinológusok Társasága illetve más szakmák fiatal munkacsoportjai. Elsősorban kapcsolatteremtési lehetőség a pályakezdő endokrinológusok, szakvizsga előtt állók, PhD hallgatók számára. A tagság életkorhoz illetve a szakvizsga megszerzésének időpontjához kötött (40 év alatti életkor és/vagy <10 évvel a szakvizsga megszerzése után).
  A csoport célja, hogy tagjai információt cserélhessenek az endokrinológia különböző kérdéseivel és az endokrin szakképzéssel kapcsolatban. A tagok számára elérhetővé tesszük, illetve felhívjuk a figyelmet a legfrissebb nemzetközi és hazai guidelineokra, valamint képzésekre, konferenciákra. A tagok tájékozódhatnak a magyar és a nemzetközi endokrinológiai szakmai élet legfontosabb híreiről, eseményeiről, valamint az Európai Fiatal Endokrinológusok (EYES) aktivitásairól.

  Elérhetőség:

  Facebook: Fiatal Endokrinológusok
  E-mail: fiatalendokrinologusok@googlegroups.com

  A Fiatal Endokrinológusok magyar csoportjának kezdeményezője dr. Dénes Judit, a levelező csoportba történő felvételt e-mailen keresztül lehet kérni: denes.judit82@gmail.com

   

  Az Európai Fiatal Endokrinológusok Társasága (ESE Young Endocrinologists & Scientists, EYES) az Európai Endokrin Társaság (ESE) támogatásával alakult 2011-ben, azzal a céllal, hogy a pályájuk elején lévő fiatal endokrinológusok (kutatók és klinikusok) szerte Európából egy közös fórumon kapcsolatba kerülhessenek egymással, ötleteket/kérdéseket és tudásukat oszthassák meg egymással. Az EYES évente saját konferenciát szervez, ahol a fiatal endokrinológusok bemutathatják egymásnak munkájukat, előadói gyakorlatra tehetnek szert és kapcsolatokat építhetnek ki más pályakezdő endokrinológusokkal. A regisztrációs díj (és egyben szállás) kedvező ára (70 Euro) lehetővé teszi, hogy minél szélesebb kör számára elérhető legyen egy külföldi konferenciára történő eljutás. 2020-ban elindult a mentor program kiépítése, valamint terveik közt szerepel az európai endokrin szakvizsgára felkészítő tréningek megszervezése és rövid külföldi ösztöndíjak létrehozása.

  A tagság az Európai Endokrin Társaság tagjai számára ingyenes (Az ESE tagság díja a képzés alatt MEAT tagként 10 Euro évente).

  További információ: https://www.ese-hormones.org/about-us/our-communities/early-career/ese-young-endocrinologists-and-scientists-eyes
  Facebook: ESE Young Endocrinologists & Scientists

   

  Társasági 2020.10.26. 00:00
 • Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány pályázati felhívása 2021.

  A Prof. Dr. Romics László Akadémikus Emlékére Alapítvány pályázatot hirdet Magyarországon dolgozó, magyar állampolgárságú, 40 éven aluli orvosok és orvos- biológiai kutatással foglalkozó személyek számára. A nyertes pályázó(k) között 500.000 Ft alapítványi adomány kerül kiosztásra.

  A pályázat célja: a klinikai gyógyítás, vagy orvosi tudományos kutatás területén dolgozók kiemelkedő tudományos tevékenységének elismerése.

  Előnyt élveznek azok a pályázók, akik az Alapítvány névadójának munkásságát folytatva kardiovaszkuláris és anyagcsere betegségek területéről nyújtanak be pályázatot.

  A pályázat benyújtásának határideje: 2021. február 28. (elbírálásának határideje: 2021. április 30.)

  A pályázatot palyazat@romicsalapitvany.hu email címre pdf formátumban kell benyújtani.

  A pályázatot természetes személy, saját nevében, magyar nyelven nyújthatja be, a pályázati anyag ábrák nélkül maximum 15.000 leütés (karakter) terjedelmű lehet. A pályázathoz mellékelni kell rövid szakmai életrajzot a születési idő megjelölésével. A pályázat benyújtását saját kézzel aláírt és dátummal ellátott levélben kell bejelenteni az Alapítvány titkárának címezve, (borítékra írandó cím: dr. Dudás Márta 1461 Budapest Pf. 62.) könyvelt (ajánlott) küldeményben, mely bejelentés alapján válik hitelessé a pályázat. A pályázatot nyomtatott formában nem kell mellékelni.

  Az Alapítvány adatairól, működéséről az alapítvány honlapján - www.romicsalapitvany.hu. - található információ.

   

  Szakmai 2020.10.15. 00:00
 • Elindult az online bankkártyás tagdíjfizetés Társaságunk weboldalán

  Tájékoztatjuk, hogy 2020. október 15-től Társaságunk honlapján lehetősége van online bankkártyás fizetéssel, biztonságos felületen keresztül befizetni tagdíját.

  Ez előnyösebb a banki átutalásnál, mert Önnek költséggel nem jár és a tagdíjbefizetés az Ön felhasználó felületén azonnal jóváírásra kerül.

   

  Fizesse be tagdíját online

   

  Aki bejelentkezési adatait esetleg elfelejtette, automatikus emlékeztetőt igényelhet weboldalunkon, vagy a support@@endokrinologia.hu címen kérhet segítséget.

   

  Társasági 2020.10.15. 00:00
 • 2020. október 5-én, életének 93. évében elhunyt Földes János professzor

  2020. október 5-én, életének 93. évében elhunyt Földes János professzor.

  Emlékét kegyelettel megőrizzük.

  Nekrológja megtekinthető ide kattintva

   

  Társasági 2020.10.07. 00:00
 • MTA Doktori védés

  Mezősi Emese professzor, Társaságunk főtitkára, 2020. szeptember 14-én megvédte MTA Doktori disszertációját. Társaságunk tagsága és vezetősége szeretettel gratulál Mezősi professzor asszonynak!

  Társasági 2020.09.15. 00:00