Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
A MEAT legfrissebb hírei
 • MEAT Kongresszus új időpontja 2021.08.26-28.

  Tisztelt Kollégák!

  A koronavírus járvány bizonytalan kimenetele miatt a Társaság elnöksége úgy döntött, hogy a 2021. júniusára tervezett kongresszusát későbbi időpontra, 2021. augusztus 26-28. időpontra helyezi át.

  A rendezvény helyszíne változatlan: Eger & Park Hotel****, Eger

  A kongresszus fő témái:

  • Experimentális endokrinológia újabb eredményei
  • Gyakori endokrin kórképek (pajzsmirigy betegségek, diabetes mellitus, csontbetegségek, obesitas) mélyebb áttekintése
  • Gyakorlati endokrinológia
  • Radiológiai képalkotás, a műtéti technika és a radioterápia technikai fejlődése
  • Endokrinológiai ellátás gyermekkorból felnőttkorba történő átmenetének kérdései
  • Hypogonadotrop hypogonadismus problémái

  Akkreditáció:
  A kongresszus 18 pontra akkreditált az alábbi szakmák dolgozóinak:
  - endokrinológus,
  - gyermekgyógyász,
  - nőgyógyász,
  - belgyógyász,
  - háziorvos.

  Ezen felül a „Gyakorlati endokrinológia” meghallgatása szekciónként 6 kredit pontot ér, tehát mindhárom szekció meghallgatása esetén plusz 18 pont.

  Részletes információk a kongresszus weboldalán elérhetők:

  WEBOLDAL
  REGISZTRÁCIÓ

  Szeretettel várjuk Önöket a kongresszuson Egerben!

  Prof. Dr. Tóth Miklós, MEAT elnök - Prof. Dr. Lakatos Péter, Program Bizottság elnök - Dr. Kovács László PhD. Szervező Bizottság elnöke

  Rendezvényszervező iroda:

  Club Service Kft.
  E-mail: meat2021@clubservice.hu
  4024 Debrecen, Kossuth u. 42.
  Tel.: 52/522-222

   

  Társasági 2021.02.26. 00:00
 • A MEAT tájékoztatója a hazánkban jelenleg elérhető COVID19 védőoltásokkal kapcsolatban (2021.02.23.)

  Magyarországon 2020.12.26-a óta elérhetőek a SARS-CoV-2 vírus ellen aktív immunizálást biztosító oltóanyagok a vírus által okozott COVID-19 fertőzés megelőzésére.

  A MEAT 2021.02.23-i tájékoztatója a hazánkban jelenleg elérhető COVID19 védőoltásokkal kapcsolatban megtekinthető ide kattintva

  Társasági 2021.02.23. 00:00
 • A MEAT tájékoztatója a Pfizer-BioNtech vakcinával történő védőoltásról

  Magyarországon 2020.12.26-án megkezdődött a COVID-19 elleni Pfizer-BioNtech mRNS vakcina (Comirnaty) alkalmazása. A vakcina messenger (hírvivő) RNS-t (mRNS-t) tartalmazó, aktív immunizálásra javasolt védőoltás, ami hatékony a SARS-CoV-2 vírus által okozott COVID-19 fertőzés megelőzésére.

  Magyarországon a Pfizer-BioNtech mRNS vakcinát 16 évnél idősebb felnőttek kaphatják meg. A Pfizer védőoltás beadásának egyetlen biztos ellenjavallata van, ez pedig a védőoltás alkotórészeire vonatkozó súlyos allergiás (anafilaxiás) reakció. Amennyiben az első oltás során az oltóanyaggal vagy valamely összetevőjével szemben súlyos allergia lép fel, a második vakcina nem adható be.  Akut, lázzal járó megbetegedés alatt a védőoltás szintén nem adható, az oltás csak az akut tünetek lezajlása után engedélyezett.

  Minden más esetben a Pfizer-BioNtech vakcina alkalmazása javasolható.

  A jelenleg érvényben lévő hazai szabályozás szerint Pfizer-BioNtech mRNS vakcinával történő védőoltás nem javasolt várandós nők és szoptató kismamák részére, mivel esetükben jelenleg kevés adat áll rendelkezésre. Megjegyezzük, hogy az amerikai Betegségellenőrző Központ ajánlása szerint megfelelő mérlegelést követően még terheseknek és szoptatós anyák is megkaphatják a védőoltást.

  Az mRNS-t tartamazó oltóanyag autoimmun betegséggel élő személyeknél is biztonságos. Fontos kiemelni, hogy a pajzsmirigy egyetlen betegsége, beleértve a hiper- és hipofunkciós kórképeket, gyulladásokat,  autoimmun folyamatokat, daganatokat, sem képezi a COVID oltás kontraindikációját. Ennek részeként, az emelkedett aTPO, TG és aTG szintek sem képeznek ellenjavallatot. Ezen túlmenően az oltás minden egyéb, endokrin betegséggel élő személyeknek is javasolt, beleértve az mellékveseelégtelenség minden formáját, a hypophysis betegségeket, még a Cushing-szindrómát is.

  Hasonló szabályozás érvényes minden krónikus betegségre vonatkozóan. Fontos hangsúlyozni, hogy krónikus betegségben a COVID-19 fertőzés súlyosabb lefolyásától és komolyabb szövődményektől kell tartani, ezért a krónikus betegek, így az endokrin betegek számára is az oltás általi megelőzés különösen nagy egészséghaszonnal jár. A kontraindikációk megítélése az oltást végző orvos kompetenciája. Az endokrin betegségek tehát önmagukban nem jelentenek oltási kontraindikációt. Javasoljuk, hogy az endokrin betegek is jelentkezzenek oltásért, az oltóponton tájékoztassák az orvost alapbetegségükről és a szedett gyógyszerekről.

  Immunszupprimált betegek, illetve immunszupresszív kezelésben részesülők esetében a súlyos kórlefolyású COVID-19 fertőzés veszélye igen nagy. Noha ebben a betegcsoportban még nem áll rendelkezésükre elég adat a biztonságosságról és hatékonyságról, körükben is megfontolandó a COVID-19 elleni védőoltás alkalmazása.

  A MEAT betegtájékoztatásért felelős csapata

  Forrás:

  1. https://koronavirus.gov.hu/sites/default/files/sites/default/files/imce/kerdes-_valasz_a_pfizer-biontech_vakcinarol.pdf
  2. https://www.cdc.gov/vaccines/covid-19/info-by-product/clinical-considerations.html
  Társasági 2021.01.05. 00:00
 • Elhunyt Dr. Gláz Edit a Semmelweis Egyetem II. Belgyógyászati Klinika emeritus professzor Asszonya

  Mély fájdalommal tudatjuk, hogy mindannyiunk által tisztelt Dr. Gláz Edit, a Semmelweis Egyetem II. Belgyógyászati Klinika emeritus professzor Asszonya 2020. december 20-án elhunyt.

  Professzor Asszony nekrológja megtekinthető ide kattintva

   

  Társasági 2020.12.21. 00:00
 • MEAT év végi körlevél 2020 legfontosabb történéseinek összefoglalásáról és a következő év várható eseményeiről

  Tisztelt Tagtársunk, Kedves Kolléganő, Kedves Kolléga!

  Szokásos évi körlevelünkben – melyet tagjainknak idén utoljára postai úton is elküldünk - összefoglaljuk Társaságunk 2020. évi legfontosabb történéseit és az elkövetkező év fontosabb várható eseményeit.

  A MEAT 2020-as kongresszusának szervezési jogát Kovács László és munkacsoportja, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ II. Belgyógyászati Osztály Endokrin Részlege, a 2022-es kongresszus szervezését pedig Bertalan Rita és munkacsoportja nyerte el.

  A 2020. évi XXVIII. MEAT kongresszus Egerben, az Eger & Park Hotelben került volna megrendezésre, június 11-13. között. A járványhelyzet miatt a rendezvényt halasztani kényszerültünk, az új időpont 2021. június 10-12. A jelenlegi helyzetben még az új időpont is bizonytalan, ezért felmerült a kongresszus további halasztásának szükségessége 2021. augusztus 26-28-ra. A vezetőség állást foglalt a személyes jelenléttel megrendezett kongresszus mellett. A végleges döntést a MEAT 2021. február elejére tervezett vezetőségi ülése fogja meghozni. A programbizottság elnöke Lakatos Péter. A 2021. évi kongresszusi program kiemelt hangsúllyal törekszik a leggyakoribb endokrin kórképek (pajzsmirigy betegségek, diabetes mellitus, csontbetegségek) mélyebb áttekintésére.  A megelőző kongresszusainkhoz képest újítás, hogy Gyakorlati endokrinológia címmel párhuzamos szekciókban továbbképző jellegű előadásokra is sor kerül a fenti témakörökben. A kongresszus 18 pontra akkreditált az alábbi szakmák dolgozóinak: endokrinológus, gyermekgyógyász, nőgyógyász, belgyógyász, laboratóriumi medicina, háziorvos. Ezen felül a „Gyakorlati endokrinológia” meghallgatása szekciónként 6 kredit pontot ér, tehát mindhárom szekció meghallgatása esetén plusz 18 pont. Természetesen a szakmai program ezen kívül is gazdag és színes lesz: a radiológiai képalkotás és a kezelés technikai fejlődése éppúgy szerepel, mint az endokrinológiai ellátás gyermekkorból felnőttkorba történő átmenetének kérdései, a hypogonadismus problémái vagy az experimentális endokrinológia újabb eredményei. Mindezen szemelvényeken felül számos mini-szimpózium, poszter bemutató, jeles külföldi előadók részvételével szervezett angol nyelvű blokk, kapcsolódó bejelentett előadások színesítik a programot. Javasoljuk, hogy mindkét, fentebb jelzett időpontot jegyezze be a naptárába!

  A MEAT vezetősége 2020-ban rendhagyó módon három kollégát tartott méltónak a Magyar Endokrinológiáért Emlékérem kitüntetésre. A társaság legnagyobb elismerését egész szakmai életművükért Julesz János, Makara Gábor és Szücs János professzorok vehetik át a 2021-re halasztott kongresszuson.

  A MEAT 2020-as Ifjúsági Díját alapkutatás kategóriában Németh Kinga (Semmelweis Egyetem) „Comprehensive Analysis of Circulating miRNAs in the Plasma of Patients With Pituitary Adenomas” című közleménye, klinikai kutatás kategóriában Galgóczi Erika (Debreceni Egyetem) „Characteristics of Hyaluronan Synthesis Inhibition by 4-Methyl-umbelliferone in Orbital Fibroblasts” című munkája nyerte el. A szerzők bemutatkozására a 2021-es MEAT kongresszuson kerül sor.

  2020. november-decemberben megtartottuk a MEAT és a Semmelweis Egyetem közös rendezvényeként a 16. Endokrinológiai Továbbképző Tanfolyamot. A 48 pontra akkreditált tanfolyam előadásai 2020. december 31-ig még megtekinthetők az interneten, a szervező weboldalán.

  A MEAT tagjai igen jutányos éves tagdíjjal lehetnek az ESE tagjai, az összes ezzel járó kedvezménnyel (a részleteket ld. http://www.ese-hormones.org/membership). Az ESE támogatást nyúlt az európai endokrin szakvizsgát megszerezni kívánók számára is. Az ESE pályázatokhoz ESE-tagság szükséges, az éves tagdíj azonban megfizethető mértékű (fiatal endokrinológusoknak, PhD-hallgatóknak 10 Euro/év). Az ESE tagjai ingyenes online hozzáférést kapnak az ESE lapjaihoz, így az European Journal of Endocrinology-hoz is.

  A 2021. évi Ifjúsági Díj pályázat felhívását 2021. elején tesszük közzé.

  Felhívjuk tagjaink figyelmét, hogy az európai szakvizsga elérhető, bővebb tájékoztatást a https://www.ebeedm.eu/ honlapon találnak. A pályázati díjhoz az Európai Endokrin Társaság támogatást nyújt az arra pályázóknak:
  (https://www.ese-hormones.org/education/european-board-examination/ese-examination-grant/).

   

  Békés, Boldog Karácsonyt és Boldog Újévet kívánunk!

   

  Tisztelettel:

   

  Tóth Miklós elnök - Mezősi Emese főtitkár - Horányi János pénztáros

   

  Ipsen Pharma Hungary Kft  Medis  Merck Kft.

  Társasági 2020.12.10. 00:00
 • Megalakult a Fiatal Endokrinológusok csoportja

  A hazai Fiatal Endokrinológusok csoportja a MEAT-on belül hasonló célokkal jött létre, mint az Európai Fiatal Endokrinológusok Társasága illetve más szakmák fiatal munkacsoportjai. Elsősorban kapcsolatteremtési lehetőség a pályakezdő endokrinológusok, szakvizsga előtt állók, PhD hallgatók számára. A tagság életkorhoz illetve a szakvizsga megszerzésének időpontjához kötött (40 év alatti életkor és/vagy <10 évvel a szakvizsga megszerzése után).
  A csoport célja, hogy tagjai információt cserélhessenek az endokrinológia különböző kérdéseivel és az endokrin szakképzéssel kapcsolatban. A tagok számára elérhetővé tesszük, illetve felhívjuk a figyelmet a legfrissebb nemzetközi és hazai guidelineokra, valamint képzésekre, konferenciákra. A tagok tájékozódhatnak a magyar és a nemzetközi endokrinológiai szakmai élet legfontosabb híreiről, eseményeiről, valamint az Európai Fiatal Endokrinológusok (EYES) aktivitásairól.

  Elérhetőség:

  Facebook: Fiatal Endokrinológusok
  E-mail: fiatalendokrinologusok@googlegroups.com

  A Fiatal Endokrinológusok magyar csoportjának kezdeményezője dr. Dénes Judit, a levelező csoportba történő felvételt e-mailen keresztül lehet kérni: denes.judit82@gmail.com

   

  Az Európai Fiatal Endokrinológusok Társasága (ESE Young Endocrinologists & Scientists, EYES) az Európai Endokrin Társaság (ESE) támogatásával alakult 2011-ben, azzal a céllal, hogy a pályájuk elején lévő fiatal endokrinológusok (kutatók és klinikusok) szerte Európából egy közös fórumon kapcsolatba kerülhessenek egymással, ötleteket/kérdéseket és tudásukat oszthassák meg egymással. Az EYES évente saját konferenciát szervez, ahol a fiatal endokrinológusok bemutathatják egymásnak munkájukat, előadói gyakorlatra tehetnek szert és kapcsolatokat építhetnek ki más pályakezdő endokrinológusokkal. A regisztrációs díj (és egyben szállás) kedvező ára (70 Euro) lehetővé teszi, hogy minél szélesebb kör számára elérhető legyen egy külföldi konferenciára történő eljutás. 2020-ban elindult a mentor program kiépítése, valamint terveik közt szerepel az európai endokrin szakvizsgára felkészítő tréningek megszervezése és rövid külföldi ösztöndíjak létrehozása.

  A tagság az Európai Endokrin Társaság tagjai számára ingyenes (Az ESE tagság díja a képzés alatt MEAT tagként 10 Euro évente).

  További információ: https://www.ese-hormones.org/about-us/our-communities/early-career/ese-young-endocrinologists-and-scientists-eyes
  Facebook: ESE Young Endocrinologists & Scientists

   

  Társasági 2020.10.26. 00:00
 • Elindult az online bankkártyás tagdíjfizetés Társaságunk weboldalán

  Tájékoztatjuk, hogy 2020. október 15-től Társaságunk honlapján lehetősége van online bankkártyás fizetéssel, biztonságos felületen keresztül befizetni tagdíját.

  Ez előnyösebb a banki átutalásnál, mert Önnek költséggel nem jár és a tagdíjbefizetés az Ön felhasználó felületén azonnal jóváírásra kerül.

   

  Fizesse be tagdíját online

   

  Aki bejelentkezési adatait esetleg elfelejtette, automatikus emlékeztetőt igényelhet weboldalunkon, vagy a support@@endokrinologia.hu címen kérhet segítséget.

   

  Társasági 2020.10.15. 00:00
 • 2020. október 5-én, életének 93. évében elhunyt Földes János professzor

  2020. október 5-én, életének 93. évében elhunyt Földes János professzor.

  Emlékét kegyelettel megőrizzük.

  Nekrológja megtekinthető ide kattintva

   

  Társasági 2020.10.07. 00:00
 • MTA Doktori védés

  Mezősi Emese professzor, Társaságunk főtitkára, 2020. szeptember 14-én megvédte MTA Doktori disszertációját. Társaságunk tagsága és vezetősége szeretettel gratulál Mezősi professzor asszonynak!

  Társasági 2020.09.15. 00:00
 • GDPR - Fontos felhívás tagjaink számára!

  Az Európai Unió Egységes Adatvédelmi Szabályozást (GDPR - General Data Protection Regulation) vezetett be 2018. május 26-tól. Kérjük, a honlapra belépve nyilatkozzon adatai kezeléséről! A honlapon regisztrált felhasználók korábban jóváhagyásukat adták, hogy megadott adataikat a Magyar Endokrinológiai és Anyagcsere Társaság kizárólag a saját működése, működtetése, valamint szakmai rendezvényekről történő tájékoztatás, illetve egyéb szakmai információk, szakmai anyagok (más értelmezésben marketing anyagok) eljuttatása céljából - használhatja. Az új EU rendelet (GDPR) értelmében a korábbi jóváhagyást meg kell erősíteni.

  A honlapra történő belépés után, ide kattintva Ön is nyilatkozhat adatai kezeléséről.

  Társasági 2018.09.28. 00:00