Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
A MEAT legfrissebb hírei
 • A Magyar Endokrinológiai és Anyagcsere Társaság 2022. évi Ifjúsági Díj pályázat nyertesei

  A Magyar Endokrinológiai és Anyagcsere Társaság 2022. évi Ifjúsági Díj pályázat nyertesei

  Skrapits Katalin és mtsai: The cryptic gonadotropin-releasing hormone neuronal system of human basal ganglia.
  Elife. 2021; 10:e67714.

  Turai Péter és mtsai. Tissue miRNA Combinations for the Differential Diagnosis of Adrenocortical Carcinoma and Adenoma Established by Artificial Intelligence.
  Cancers (Basel). 2022; 14(4):895.

  A Díjnyerteseknek és témavezetőiknek gratulálunk a MEAT vezetősége nevében is!

  Dr. Tóth Miklós
  a MEAT elnöke

   

   

  Társasági 2022.05.20. 00:00
 • MEAT Közgyűlés 2022.06.17.

  Tisztelt Tagtársunk, Kedves Kolléga!

  A Társaság vezetősége 2022. június 17-én (pénteken) 17 óra 45 percre tűzte ki a Magyar Endokrinológiai és Anyagcsere Társaság közgyűlését, amelyre meghívjuk, részvételére feltétlenül számítunk.

  Helyszín: Karos Spa Hotel (Zalakaros, Alma utca 1.)

  Regisztrálás a közgyűlésre: 16 órától

  Javasolt napirend:

  1. Vezetőségi beszámoló.
  2. Előző évről szóló számviteli beszámoló, 2023. évi költségvetési terv.
  3. A Társaság 2021-ben megtárgyalt Alapszabálya 15.§ (4) módosítása a postai levélszavazás kérdésében (13.Pk.60.601/1989/27. számú bírói végzésre tekintettel).
   Az új Alapszabály-tervezetet a vezetőség által javasolt módosítással megtekinthető ide kattintva
  4. Egyebek.

  A közgyűlés határozatképességéhez a tagok 50%-a +1 fő jelenléte szükséges.

  Amennyiben a fenti időpontban a közgyűlés nem lenne határozatképes, akkor a jogszabályok értelmében azonos napirenddel újra össze kell hívni. Ennek értelmében a - szükség esetén - megismételt közgyűlést 2022. június 17-én 18 óra 10 percre hívjuk össze a fenti helyszínre. A megismételt közgyűlés a megjelentek létszámától függetlenül határozatképes.

  Aktív részvételére számítva, üdvözlettel

  Horányi János - Mezősi Emese - Tóth Miklós

  Társasági 2022.05.18. 00:00
 • Román-Lengyel-Magyar Szimpózium – Rom-Pol-Hu 2022

  Kedves Kollégák!

  A MEAT csatlakozott a román és a lengyel endokrin társaság 8 éve kezdett, kétévenkénti közös rendezvényéhez, és 2022. október 13-án 16.00 – október 14-én 17.00 között Debrecenben tartjuk a Rom-Pol-Hu-t. A három ország vezető endokrinológusai tartanak előadást. A szimpózium nyelve angol. A MEAT pályázati úton is támogatja tagjainak részvételét. Találkozzunk Debrecenben!

  Prof. Tóth Miklós
  a MEAT elnöke

  Tudományos Program

  Pályázat a részvétel költségére

  További részletek, meghívó és regisztráció

  Társasági 2022.05.03. 00:00
 • Pályázati felhívás a Rom-Pol-Hu részvételi és szállás költségére

  A Julesz Miklós Alapítvány pályázatot hirdet a Rom-Pol-Hu szimpóziumon való részvétel támogatására. A pályázat egyetlen feltétele a MEAT tagság. A támogatás tartalmazza a regisztrációs díjat (programfüzet, részvétel a tudományos programon, vacsora októbet 13-án, ebéd október 14-én, kávészünetek), és egy éjszaka szállást a Hotel Óbesterben (a szimpózium helyszínétől 3 villamosmegálló, vagy gyalog 10 perc).

  A pályázatnak a személyi adatokat és a támogatási kérést kell tartalmaznia. A kuratóriumnak címzett pályázatot a nagy@belklinika.com címre kérjük elküldeni. A pályázat beadásának határideje 2022. május 31.

  A támogatási döntésről a pályázók 2022. június 10-ig értesítést kapnak. Pozitív döntést követően regisztrálni kell a rendezvény honlapján, melyről részletes útmutatást fogunk küldeni.
  A támogatást elnyerők önrésze 5 000 Ft, a regisztráció ennek befizetését követően válik érvényessé. A regisztrációs díj fennmaradó részét és a szállás költségét a MEAT a nyertes pályázók esetében átvállalja. Kérjük, minél többen pályázzanak; a MEAT és a Julesz Miklós Alapítvány céljai között szerepel a továbbképzések támogatása.

                                             

  Társasági 2022.05.03. 00:00
 • Európai Hormon Nap - Számítanak a hormonok - 2022. május 23.

  A hormonális folyamatok jelentőségének és a hormonháztartás zavarainak jobb megismertetéséért, az ezekkel a kérdésekkel foglalkozó szakemberek munkájának bemutatása érdekében az Európai Endokrinológiai Társaság úgy döntött, hogy 2022-től minden évben megtartják az Európai Hormon Napot. 2022-ben az Európai Hormon Nap – nyilván nem véletlenül – az Európai Endokrinológiai Társaság éves kongresszusára esik. Ezen a kongresszuson fogjuk elfogadni a Milánói Deklarációt, aminek a leghangsúlyosabb elemei a következők:

  • Európa országai dolgozzanak ki akciótervet a megfelelő napi tápanyagbevitel érdekében azokon a területeken, ahol a hormonhiány következtében fellépő betegségek kialakulása ezzel megelőzhető (jód, kalcium, D-vitamin).
  • Az egészséges életmód és táplálkozás propagálása annak érdekében, hogy az obezitással és az azzal kapcsolatos anyagcsere betegségekkel érdemben fel tudjuk venni a harcot.
  • Közös európai koordináció és a nemzeti egészségügyi tervek összehangolása szükséges a legfontosabb betegségcsoportok elleni küzdelemben (obezitás, rák, ritka betegségek).
  • Az Európai Referencia Hálózat tevékenységét be kell ágyazni a nemzeti egészségügyi rendszerekbe, annak érdekében, hogy a ritka betegségek ellátásának területén mutatkozó egyenetlenségeket csökkenthessük.
  • Törvényhozási szinten kell felvenni a harcot ez egészséges környezethez való jog érvénye-sítése érdekében, hogy a csökkentsük a hormonrendszer összehangolt működését károsító környezeti terhelést.
  • Fokozni kell az endokrinológiai alap- és alkalmazott kutatások támogatását annak érdekében, hogy a hormon-dependens kórképek okait jobban megértsük és hatékonyabban tudjunk ellenük küzdeni.
  • Támogatni kell a tudományos társaságok azon törekvéseit, hogy új irányelvek kidolgozásával és terjesztésével járuljanak hozzá Európa lakosságának a lehető legjobb endokrinológiai ellátásához.

  A kezdeményezéssel a Magyar Endokrinológiai és Anyagcsere Társaság egyetért és cselekvően hozzájárul az Európai Hormon Nap sikeréhez.

  Társasági 2022.04.05. 00:00
 • Flerkó-Bárdos Emlékérem – 2022

  Tisztelt Társasági Tagok!  

  Az „Alapítvány Dr. Flerkó Béla és Dr. Bárdos Vera emlékére” emlékérmet alapított Dr. Flerkó Béla és Dr. Bárdos Vera emlékezetére, melyre évente lehet pályázni. Az emlékérem célja, hogy ösztönözze és támogassa a tudományos kutatás és utánpótlás-nevelés területén, nemzetközi szinten is kimagasló eredményt elért endokrinológusok, neuroendokrinológusok és anatómusok munkáját, elismerje eredményeiket.  

  Az emlékérem neve: Flerkó-Bárdos emlékérem. Két kategóriában kerül kiosztásra: junior és senior.  

  Flerkó professzor és neje nagylelkű végrendeletének köszönhetően a nyertesek jelentős pénzjutalomban is részesülnek. Az emlékérmet elnyerő, első helyezetteken túl különdíjakat is odaítélhet a zsűri, mindkét kategóriában. Ebben az évben a benyújtási határidő: 2022. május 15.

  A részletes pályázati feltételek megtekinthetőek ide kattintva

  A pályázat honlapja: http://an-server.pote.hu/DEPT/FBdij.htm 

  Kérjük, hogy a pályázati lehetőségről munkatársait is tájékoztassa! 

   

  Dr. Horváth Judit                       Dr. Reglődi Dóra                     Dr. Gaszner B. Balázs 
  a Kuratórium elnöke                    a Kuratórium tagja                        a Kuratórium tagja 

  Társasági 2022.03.30. 00:00
 • XXVIII. Pannon Endokrin Club Hétvége (Székesfehérvár, 2022.10.07-08.)

  Kedves Kollégák!

  Tisztelettel és szeretettel hívjuk Önöket a dunántúli endokrinológusok hagyományos összejövetelére, a Pannon Endokrin Club Hétvége soron következő rendezvényére. A XXVIII. PECH 2022-ben Székesfehérváron, a Hotel Magyar Királyban kerül megrendezésre.

  A konferencia időpontja: 2022. október 7-8.

  A konferencia helyszíne: Hotel Magyar Király

  Címe: Székesfehérvár, Fő utca 10., 8000

  Regisztrációhoz és szállásfoglaláshoz kérem kattintson ide.

  További információkért kérem kattintson ide.

   A KONGRESSZUS FŐ TÉMAKÖREI: 

  • Kérdőjelek az endokrinológiában, diabetológiában
  • Mikrobiom
  • Nők endokrinológiai betegségei, állapotai
  • Mellékpajzsmirigy betegségek
  • Primer aldosteronismus
  • MODY
  • Esetmegbeszélések

  AKKREDITÁCIÓ:

  Orvosoknak minősített, szakma szerinti 12 pont, szakdolgozóknak 8 pont.

  (belgyógyászat, csecsemő-gyermekgyógyászat, diabetológus, egészségbiztosítás, endokrinológia és anyagcsere-betegségek, foglalkozásegészségügy, háziorvostan, szülészet-nőgyógyászat)

  Tudományos programunkban szándékunk szerint érdekfeszítő témákat érintünk majd, és esetismertetéseken keresztül beszéljük meg a hétköznapok érdekes szakmai kihívásait.

  A tudományos témák érintésén kívül hagyomány szerint nagy szerepet kapnak a beszélgetések, a gasztronómia élvezetének is hódolunk majd és Székesfehérvár kulturális életébe is bepillanthatunk. Reményeink szerint minél többen találkozunk, nemcsak a Dunántúl területéről.

  Kollegiális üdvözlettel:

   
  Mezei Piroska, dr. József Ildikó, dr. Benn Orsolya

  (Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház)

   

   

  Társasági 2022.02.21. 00:00
 • Julesz János professzor beszéde, a Magyar Endokrinológiáért éremmel való kitüntetését követően

  Julesz János professzor beszéde, a Magyar Endokrinológiáért éremmel való kitüntetését követően megtekinthető a videóban:

   

  Társasági 2021.09.02. 00:00
 • A MEAT 2021. évi kongresszusán átadásra került kitüntetések és díjak

  A MEAT 2021. évi kongresszusán átadásra került kitüntetések és díjak:

   

  1. A Magyar Endokrinológiáért Emlékéremmel kitüntetettek:
  Julesz János
  Makara Gábor
  Szücs János

  2. A legjobb klinikai tárgyú előadásért járó Góth Endre díj:
  Szili Balázs (Semmelweis Egyetem)

  3. Poszter-díj, megosztva:
  Barta András Gellért (Semmelweis Egyetem)
  Lőrincz Hajnalka (Debreceni Egyetem)

  Gratulálunk a díjazottaknak és munkájukhoz további sok sikert kívánunk!

  Társasági 2021.08.30. 00:00
 • A MEAT tájékoztatója a hazánkban jelenleg elérhető COVID19 védőoltásokkal kapcsolatban (2021.03.30.)

  Magyarországon 2020.12.26-a óta elérhetőek a SARS-CoV-2 vírus ellen aktív immunizálást biztosító oltóanyagok a vírus által okozott COVID-19 fertőzés megelőzésére.

  A MEAT 2021.03.30-i tájékoztatója a hazánkban jelenleg elérhető COVID19 védőoltásokkal kapcsolatban megtekinthető ide kattintva

   

   A kép lementhető jobb egérgomb kattintás / Kép mentése másként paranccsal.
  Bal egérgomb kattintásra a teljes .pdf tájékoztató megnyitható, melynek végén megtalálható ez a táblázat is.

   

  Társasági 2021.03.30. 00:00