Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
A MEAT legfrissebb hírei

A MEAT év végi körlevele – 2023. december

Társasági 2023.12.08. 00:00 MEAT

Tisztelt Tagtársunk, Kedves Kolléganő, Kedves Kolléga!

Az év végének közeledtével, a már szokásos körlevelünkben összefoglaljuk Társaságunk 2023. évi legfontosabb történéseit és az elkövetkező év fontosabb várható eseményeit.

 

A 2023-as év legfontosabb hazai eseménye Társaságunk két évente megtartott kongresszusa volt, ami 2023. június 1-3. között Balatonalmádiban került megrendezésre. A rendezvényen kiemelkedő számú, 339 résztvevő volt. A kongresszuson 22 felkért és 30 bejelentett előadást, 4 meet-the-expert szekciót tartottak. A MEAT két külföldi kollégának adományozott tiszteletbeli tagságot, Prof. Martin Reinckének, az Európai Endokrinológiai Társaság (European Society of Endocrinology) korábbi elnökének, valamint Prof. Joseph Köhrlének. Mindketten szakterületük kiváló művelői. A Magyar Endokrinológiáért emlékérmet Dr. Nagy V. Endre professzor úr, a MEAT korábbi elnöke vehette át. Elsőként került sor a pajzsmirigybetegségek klinikai ellátása terén kimagasló érdemeket szerzett kollégák elismerésére alapított Szabolcs István emlékérem átadására, , amit Dr. Konrády András főorvos úr nyert el. A MEAT Ifjúsági Díjak átadása is itt történt. A 2022-es díjat ketten (Dr. Skrapits Katalin és Dr. Turai Péter), a 2023. évit pedig Dr. Götz Balázs kapták. A Korányi Tudományos Fórumon a MEAT egy díjat ajánlott fel, amiben Horváth Bertalan részesült. A kongresszus legjobb bejelentett előadásának jutalmazására alapított Góth Endre Díjat Dr. Kurucz Petra, a poszter díjat pedig Dr. Kupai Krisztina kapta.

A MEAT kongresszusával egybekötve került sor az új vezetőség megválasztására. Az új vezetőség 2023. szeptember 6-i ülésén a Társaság új elnökének Dr. Mezősi Emese professzor asszonyt (Pécsi Tudományegyetem, I. Belgyógyászati Klinika, Endokrinológiai Tanszék), a Társaság eddigi főtitkárát választotta. Az új főtitkár Prof. Dr. Igaz Péter (Semmelweis Egyetem, Belgyógyászati és Onkológiai Klinika, Endokrinológiai Tanszék) lett, míg a pénztáros Dr. Bodor Miklós docens úr (Debreceni Egyetem, Belgyógyászati Klinika, Endokrinológiai Tanszék). A Társaság új jegyzője Dr. Tőke Judit egyetemi adjunktus (Semmelweis Egyetem, Belgyógyászati és Onkológiai Klinika, Endokrinológiai Tanszék).

2023. november 23-25. között került megrendezésre a Semmelweis Egyetem és a MEAT 19. Endokrinológiai Továbbképző Tanfolyama 400 feletti résztvevővel. E tanfolyamon került átadásra a Társaság legújabb díja, a Gláz Edit díj, amit az agyalapi mirigy és a mellékvese kutatása terén kimagasló eredményeket elért kollégák kaphatnak. A díj a Semmelweis Egyetem korábbi II. Belgyógyászati Klinika kiemelkedő endokrinológus professzorának állít méltó emléket. A díjat első alkalommal Dr. Spät András professzor úr, a Semmelweis Egyetem Élettani Intézetének korábbi igazgatója, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja vehette át.

Ezen a tanfolyamon tartottuk a MEAT közgyűlését, aminek elsődleges célja a Felügyelőbizottság megválasztása volt. A felügyelőbizottság elnöki feladatát továbbra is Prof. Dr. Góth Miklós látja el, tagjai pedig korábbi pénztárosunk Dr. Horányi János (SE ÁOK Sebészeti, Transzplantációs és Gastroenterológiai Klinika) és Dr. Hrabovszky Erik (KOKI). A Felügyelőbizottság póttagja Dr. Magony Sándor főorvos úr (Szegedi Tudományegyetem, I. Belgyógyászati Klinika).

A nemzetközi színtéren az év európai szempontból legfontosabb endokrinológiai rendezvénye az Európai Endokrin Társaság kongresszusa volt 2023. májusban Isztambulban. Sajnos ezen is kevés hazai kolléga tudott részt venni. Idén is megrendezésre került az Európai Hormon Nap 2023. május 15-én, aminek fő célja, hogy felhívja a figyelmet a hormonokra, illetve a velük összefüggő betegségekre.

Ezúton is felhívjuk Tagtársaink figyelmét megújult, mobil eszközökre is optimalizált honlapunkra. Mód van hirdetések (reklám, álláshirdetés, álláskeresés) elhelyezésére is. Az európai és tengerentúli pályázati felhívásokat is rendszeresen közzétesszük.

Tagnyilvántartásunk a MEAT honlapján (www.endokrinologia.hu) elérhető, ahol adatait mindenki ellenőrizheti és módosíthatja. Kérjük, hogy ezzel kapcsolatban az esetleges problémákat Társaságunk pénztárosának, Bodor Miklósnak e-mailen szíveskedjenek jelezni: bodor.miklos@med.unideb.hu. Kérünk minden tagtársat, hogy adatait szíveskedjék ellenőrizni és az új EU rendelet (GDPR) értelmében a honlapra történő belépés után – ha még nem tette meg – nyilatkozzon adatai kezeléséről. Ezen alkalommal kérjük, hogy ellenőrizzék tagságukat a MEAT szekcióiban is (Anyagcsere, Ifjúsági, Gyermekendokrin-ENDOPED, Neuroendokrin és Pajzsmirigy Szekciók), jelentkezzenek a szakterületükhöz legközelebb álló szekciókba. Az ellenőrzést a tagdíj-befizetésekre is szíveskedjenek kiterjeszteni, és az esetleges elmaradást a MEAT számlájára (OTP 11709002-20002932) pótolni. Lehetséges a tagdíj online bankkártyás befizetése a MEAT honlapján – www.endokrinologia.hu - keresztül. (A befizetésre átutalással is lehetőség van a társaság OTP 11709002-20002932 számlájára.)

Alapszabályunk értelmében kérjük, hogy a tagdíjat 2024. január 31-ig szíveskedjen befizetni.

Az egy naptári évre szóló tagdíjak:

- 30-65 évesek                        3000,- Ft

- 30 év alattiak                       1000,- Ft

- 65 éven felüliek                          0,- Ft

A tagdíj-kategóriát mindig a tárgyév január elsejei állapot szerint kell megállapítani.

A MEAT tagjai igen jutányos éves tagdíjjal lehetnek az ESE tagjai, az összes ezzel járó kedvezménnyel (a részleteket ld. http://www.ese-hormones.org/membership). Az ESE támogatást nyúlt az európai endokrin szakvizsgát megszerezni kívánók számára is (https://www.ese-hormones.org/education/european-board-examination/ese-examination-grant/). Az ESE pályázatokhoz ESE-tagság szükséges, az éves tagdíj azonban megfizethető mértékű (fiatal endokrinológusoknak, PhD-hallgatóknak 10 Euro/év). Az ESE tagjai ingyenes online hozzáférést kapnak az ESE lapjaihoz, így az European Journal of Endocrinology-hoz is.

A következő év hazai és nemzetközi endokrinológiai rendezvényeiről honlapunkon részletes tájékoztatás lesz olvasható. Kiemeljük az Európai Endokrin Társaság 26., 2024. május 11-14 között Stockholmban megrendezésre kerülő kongresszusát (https://www.ese-hormones.org/events-deadlines/european-congress-of-endocrinology/ece-2024/). Az előadásbejelentés határideje: 2024. 01. 22. A regisztráció már elkezdődött, a kedvezményes regisztráció határideje március 25. (super early bird) illetve április 22. (early bird). Idén is tervezzük pályázat kiírását az elfogadott absztraktot bejelentő 40 évnél fiatalabb kollégák részére az ESE regisztráció támogatása céljából.

Az Európai Endokrinológiai Társaság (ESE) e mellett több posztgraduális kurzust is szervez mind on-line, mind személyes jelenléttel.

A 2024. évi Ifjúsági Díj pályázat felhívását honlapunkon 2024. elején tesszük közzé. Publikációs díj támogatásra folyamatosan lehet pályázni.

Minden kedves Tagtársunknak Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és sikerekben gazdag Boldog Új Évet Kívánunk!

Tisztelettel:

Mezősi Emese, elnök - Igaz Péter, főtitkár - Bodor Miklós, pénztáros